Билките като хоби, хобито като лек

Казвам се Димитър Белелиев и освен, че имам сериозен професионален статут на уеб дизайнер, имам тайна страст, свързана с билките и билколечението. Интересът ми към тях бе провокиран от лична история, свързана с приятел, който се излекува от сериозна болест чрез билки, но в последствие изучаването на въпроса ме доведе до още преживявания; кое от кое по-завладяващо.

Ето например, преди няколко години организирахме пътуване до Родопите в търсене на редки билки, които са част от много народни рецепти, но трудно се намират в аптеките или други места предназначени за билки. По-пътя ни към планината, срещнахме толкова много местни хора, които освен че имаха страхотен диалект, срещата с тях сякаш беше истинско етноложко проучване. Разбрахме неща за билките, които ги нямаше в книгите; къде да ги намерим и за какво още да ги ползваме. Така дори да не намерихме никакви билки, ние вече бяхме изпълнение с позитивни емоции, които не бяхме очаквали. Но не мислете, че сме отивали да късаме билки, напротив, удоволствието да видиш нещо толкова рядко е същото като да се види отдавна изчезнало животно.

Такива емоции се случват, а когато са замесени билки, то нещата придобиват още повече смисъл. Затова съм горд, че аз Димитър Белелиев, споделям страстта на още десетки хора в България, които имат за цел да прилагат изкуството на лечението с билки в живота си, за да живеят по-здрави, бодри и силни. Разбира се, всички трябва да се прилага по предписание. Да не се бърка удоволствието с лечението. Билките също имат своите начини на приготвяне и прилагане, които са строго установени както от народната медицина, така и от съвременните учени, които имат възможност емпирично и лабораторно да показват какво работи и какво не за дадената болест.

Единственото за което приканвам, всички, които биха искали да приемат билките като част от начина си на живот е да бъдат информирани; както за лечението, така за приготовлението; опазването за използването и т.н. И ако аз, Димитър Белелиев мога да помогна, ще бъде радост за мен.

Ще бъдат потърсени сведения и описания на музиканти, които в последствие ще бъдат използвани за анализ на тезата, която бе изказана като предмет на изследване.