Самостоятелно промиване и отпушване на канали

Честото запушване в канализацията може да се дължи на неправилното монтиране на системата. В такъв случай начините за отпушване на каналите няма да са полезни.

Друг проблем, при който познатите начини за почистване на канализационния тръбопровод няма да свършат работа, е старата канализация. При собствено жилище в стара многоетажна сграда многогодишните чугунени тръби не подлежат на отпушване на канали и промиване.

Единственото решение е смяната на канализационната система и най-вече на канализационния щранг.

При бавно изтичане на отпадъчните води и поява на неприятна миризма е необходимо да се прецени къде е проблема и от какво е предизвикан.

Има много начини, които ще ви помогнат самостоятелно да се справите с отпушване на каналите и промиване на канализацията.

При наскоро появил се проблем може да разчитате на вакуум помпа. Може и да се комбинират начините за по-бързо преодоляване на така неприятната ситуация. Използването на вряща вода в съчетание със сода за хляб и оцет, и ръчната вакуум помпа ще даде добър резултат.

Химическите средства не са по-малко ефективни в борбата със запушването на тръбите. В специализираните магазини може да намерите голямо количество средства, използването на които ще доведе до бързо преодоляване на запушването. Може да купите химическо средство под формата на прах, гел или течност. Прилагането на всяко едно от тях трябва да е съгласувано с приложената от производителя инструкция.

Стриктното спазване на указанията ще направи почистването на канализацията лесно и бързо.

Като механичен начин за отпушване на каналите може да използвате спираловиден метален тел, който е предназначен специално за борба със запушването на канализационните тръби.

За неговото приложение е необходима помощ от втори човек, за да е ефективна работата. В зависимост от вида на спираловидния тел може да се достигне до десетина метра навътре в тръбата.

Хидродинамичният начин за отпушване на канали е много ефективен за тръби с всякакъв диаметър. Принципът на действие е съвсем опростен. Към мястото на запушване се отправя струя вода с голямо налягане. За добра ефективност на процеса се използват различни дюзи. В зависимост от конфигурацията на канализационните тръби се избира и индивидуалното налягане на струята вода.

Що се отнася до термичния начин за почистване на тръбите, то в случая се подава вода с висока температура. Температурата на водата може да достигне до 120 градуса. Всичко това създава идеални условия за пълно разрушаване на запушването.

За да се ползват тези два метода при домашни условия е необходимо специално оборудване.