Материали за смяна на щрангове и тръби

Преди да започнете работа по смяна на щрангове и водопроводни тръби е необходимо да обърнете внимание на следното:
– необходима ли е смяна на водомера или само тръбите ще се подменят;
– от какъв материал ще бъдат новите тръби (пластмасови, метални, медни), с какъв диаметър ще бъдат, по какъв начин ще се монтират;
– какъв воден кран ще се постави за връзка с щранга;
– какви инструменти ще са необходими за работа (зависи от вида на тръбите).

Често водата във водопровода не е с нужното качество. За да се осигури по-високо качество на водата е необходимо да се поставят филтри за грубо и фино почистване. Тези филтри помагат и да се удължи живота на стоманените и пластмасовите тръби, като не позволяват да се наслагва утайка. Поставят се на входа преди монтирането на тръбите.

Смяна на щрангове и тръби на водопровода в жилището е много отговорна и сложна работа, с която при повече внимание и търпение можете да се справите сами. Използването на полипропиленови тръби за смяна на водопровода ще ви улесни, но следва да си подготвите всичко, което вие необходимо за работа.

В зависимост от начина, който ще използвате за смяна на щранговете и монтажа на новите тръби ще ви се наложи да ползвате някои от тези инструменти: ножица за рязане; поялник; лепило; шкурка; нивелир; накрайници с различен диаметър за поялника; фитинги; муфи; преходи.

Естествено, трябва да се направи разчет и на необходимите разходи както за новите материали, така и ако се налага смяна на някои от санитарните принадлежности.

Смяната на щрангове и тръби започва с демонтаж на стария тръбопровод. Когато основния щранг не се сменя за цялата кооперация, то ще трябва да информирате съседите, защото ще се наложи да се спре водата.

Трябва много внимателно да се демонтират старите метални тръби. Желателно е да работят двама човека за да се избегне нараняване, защото тръбите са тежки.

При смяна на щрангове е необходимо стария щранг много внимателно да се отстрани като се внимава да не се нарани частта към съседите. При отстраняване на тръбата е необходимо тя да се реже на определена височина над пода и под тавана.

Монтирането е лесно и ще се справите като отделите достатъчно време и се въоръжите с търпение.