Кислородна терапия – лечение в барокамера

За живота на човека няма нищо по-важно от кислорода. Постъплението на кислорода в организма чрез белите дробове обезпечава кръвта с достатъчно количество, което е нужно за пълноценната работа на клетките и органите като цяло.

В случаите когато организма не получава нужното количество кислород, много бързо се появяват симптомите на кислороден глад, като проявата на признаците може да бъде различна.

Най-напред това се отразява на клетъчно ниво, когато клетките започват да умират, после преминава на тъканите, които също така бързо умират. В повечето случаи хипоксията протича дълго време.
Повечето болести се развиват именно поради недостиг на кислород в организма, когато клетките започват да умират и се появяват различни възпалителни процеси.

За това главна причина за появата и успешното развитие на хроничните заболявания се явява именно хипоксията. Кислородният глад води и до образуване на злокачествени туморни клетки.

След известно време, когато учените по света са разбрали важността на процеса недостиг на кислород, се появила мисълта, че болестите, които се развиват заради недостиг на кислород не трябва да се лекуват с медикаменти, а с кислородно обогатяване. Това се постига с кислородната терапия.

Откритието на кислородната терапия се е случило през 1955 година, дълги години се е усъвършенствала и сега има много добри отзиви за нея.

Как действа кислородната терапия?

По клетките на организма кислорода се разнася с помощта на кръвта, която от своя страна се обогатява чрез белите дробове.

Ако има проблем в кръвоносните съдове от типа на тромби, подувания и други заболявания, то кръвта не попада във всички органи в това количество, в което е нужна, в следствие на което настъпва хипоксията.

Когато кислорода започне да постъпва в тези клетки и тъкани, започва процес на регенерация, и на местата на отмрелите клетки се появяват живи – мъртвите клетки се отделят, заболелите се възстановяват и помагат да се изчисти организма. Трябва да отбележим, че клетките са способни много бързо да се възстановяват.

Кислородната терапия се провежда в барокамера. В нея изкуствено се повишава налягането до определена величина, като в същото време се подава кислород. В резултат кръвта максимално се насища с кислород, повече от необходимото, което позволява да достигне до тези участъци в организма, където преди това не е имала достъп.

Така чрез кислородната терапия определени органи получават повече от необходимия кислород и клетките започват възстановителната си дейност.