В домашни условия – отпушване на канали

С някои видове запушване на канализацията може да се справите сами с прилагането на някои от известните начини за отпушване на канали при домашни условия.

Тези начини са основани на използване на:
– средства на битовата химия;
– ръчна вакуум помпа;
– тел за отпушване на канали.

Във всеки магазин на щанда за битова химия може да се намери голямо разнообразие от препарати за почистване на канализацията в домашни условия.

Този начин е най-лесен и не изисква никакъв разход на труд. Изборът на препарати е голям, на опаковката на всеки от тях има инструкция за ползването. Посочено е и предназначението за конкретния вид тръби, както и задължителното спазване на мерките за безопасност.

За да се избере подходящият препарат трябва да се знае вида на тръбопровода, както и вида на запушването.

В основата на препаратите са силно действащи киселини и основи, затова използването им трябва да става много внимателно.

Ако водата от мивката или ваната не изтича, то ползването на химически препарати трябва да е изключително внимателно. Пяната, която се образува при химическата реакция, се издига нагоре и може да повреди повърхността на кухненската мивка или ваната.

За да се постигне желания ефект – отпушване на каналите, е необходимо да се избере правилния препарат. За кухнята са подходящи препарати на алкална основа. Те лесно разтварят мазнините и освобождават полепналите по тях отпадъци.

За почистване на тръбата в банята се използват препарати на киселинна основа. Те лесно разтварят утайките, остатъците от миещи средства и насъбраните косми.

Когато водата спре отведнъж да се изтича, първото средство, което може да ви помогне е ръчната вакуум помпа.

Този начин за отпушване на каналите е лесен, безопасен и при обикновени запушвания е напълно ефективен.

Поставете вакуум помпата перпендикулярно на отвора на мивката като гумената чашка бъде закрита с вода. Ако вакуум помпата не е нова и ръбовете на гумената чашка са изсъхнали, то не може да се получи добро сцепление. Препоръчва се да се ползва вазелин, който ще съдейства за доброто прикрепване на вакуум помпата.

При наличие на по-дълбоко запушване се препоръча използването на тел за отпушване на канали. Това е спираловидно навит стоманен тел с кукичка в единия край и ръкохватка – в другия.

Добре е да работят двама човека за да се свърши ефективно работата. Единият се заема с насочването на специалния тел по тръбата, а другия бавно да завърта дръжката. Периодично тела се изкарва за да се почисти от събрания отпадък.