Интересно за килимите

До скоро много хора се отнасят с някакво предубеждение към килимите, като отдават предпочитание на паркета, считайки го за екологично чист материал.

Немски специалисти са установили, че в стая с паркет концентрацията на прах е по-голяма, отколкото в стая с постелка. Прахът се задържа в постелката до почистване с прахосмукачката, а твърдата повърхност на паркета го отблъсква и той се разнася из стаята.

Говори се, че килимите са като скъпите вина, с годините стават по-скъпи. Но, едва ли се срещат много прабаби, запазили това съкровище. Ето, сега можете да помислите за своите потомци, като купите килимарско изделие.

Истината е, че не всички килимарски изделия са ценни, и не всички се отличават с голяма трайност.

Когато решите да си купите такова изделие, трябва да се съобразите с интериора на стаята, в която ще го постелите.
Трябва да имате предвид, че килимите биват ръчно и машинно изработени, отличават се по вида на влакната, плътността и, разбира се, имат различна цена.

Те се изработват от естествени (вълна, коприна, памук), синтетични и комбинирани (полиакрил с вълна) материали.

Изделията от изкуствена вълна имат добро качество, приятен външен вид. Те не скърцат под краката, дълготрайни и относително евтини.

Най-евтини са синтетичните изделия. Те са красиви, но с малка трайност.

В комбинираните килимарски изделия се използва обикновено вълна с полиакрил. Те са трайни и не са скъпи.

Едни от най-хубавите килими в света са новозеландските от екологично чиста вълна от тънкорунни овце. Тези изделия не само се ползват дълго време, а и не избледняват.

Качеството на тези изделия зависи и от плътността им. Колкото плътността е по-голяма, толкова по-дълго време се използват.

Като правило естествените килимарски изделия имат класически дизайн: пастелни цветове, цветя, растителни или източни орнаменти, разположени по края, а в центъра – „медальон” овален или многоъгълен със заоблени ъгли.

Дизайнът на синтетичните килими е много разнообразен: традиционни източни мотиви (растителни орнаменти, изображения на животни и птици), етнически (изображения на животни и растения в мексикански стил)и абстрактни (стилизирани фигури на хора, къщи, животни).

Разбира се, вие може да си поръчате изделие с конкретен интериор, но цената му ще бъде по-висока. То може да повтаря всякакви елементи на интериора, създавайки изискано съчетание.