Какво представлява постоянно променливата трансмисия

Постоянно променливата трансмисия или CVT е тип автоматична трансмисия, която осигурява по-голяма използваемост, по-добра икономия на гориво и по-гладко шофиране в сравнение с традиционната автоматична трансмисия.

Как работи ППО

Конвенционалните автоматични трансмисии използват набор от зъбни колела, които осигуряват определен брой съотношения (или скорости). Предавателната кутия измества предавките, за да осигури най-подходящото съотношение за дадена ситуация: Най-ниски предавки за стартиране, средни предавки за ускорение и преминаване и по-високи предавки за гориво-ефективно пътуване. Вижте тези накладки w

БЪЛГАРСКИ ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА АВТОЧАСТИ

CVT замества зъбните колела с две шайби с променлив диаметър, всяка от които е оформена като двойка от противоположни конуси, с метален колан или верига, движеща се между тях. Една ролка е свързана към двигателя (входящия вал), а другата към задвижващите колела (изходящ вал). Половините на всяка шайба са подвижни; тъй като половинките на ролките се приближават заедно, колана е принуден да се движи по-високо върху ролката, което прави по-голям диаметърът на ролката.

Промяната на диаметъра на шайбите променя съотношението на скоростната кутия (колко пъти въртенето на изходящия вал за всяко завъртане на двигателя), по същия начин, че 10-скоростният велосипед води веригата на по-големи или по-малки предавки, за да промени съотношението , Намаляването на входящата ролка и по-голямата скорост на изходната макара осигуряват ниско съотношение (голям брой обороти на двигателя, които произвеждат малък брой обороти на изхода) за по-добро ускорение при ниска скорост. Тъй като автомобилът ускорява, ролките променят диаметъра си, за да намалят скоростта на двигателя, тъй като скоростта на автомобила се покачва.

Това е същото нещо, което прави конвенционалната трансмисия, но вместо да променя съотношението постепенно чрез превключване на предавките, CVT непрекъснато променя съотношението – оттам и името му.

Шофиране на кола със CVT

Управлението за CVT е същата като автоматична: Два педала (ускорител и спирачка) и модел на смяна на маслата: http://predizvikatelno.eu/index.php/item/231-2019-08-17-22-48-45.

При управление на кола с CVT няма да чуете или да почувствате превключването на скоростната кутия – просто повдига и намалява скоростта на въртене на двигателя според нуждите, повишавайки по-високите обороти (RPM) за по-добро ускорение и по-ниски RPM за по-добра икономия на гориво докато пътувате.

Много хора намират първо разочарованието на ППО поради начина, по който звучат автомобилите с CVT. Когато се движите усилено върху педала на газта, двигателят се състезава, както би направил с плъзгащ се съединител или с неуспешна автоматична скоростна кутия. Това е нормално – CVT регулира скоростта на двигателя, за да осигури оптимална мощност за ускорение. Някои CVT са програмирани да променят съотношението на стъпки, така че да се чувстват по-скоро като конвенционална автоматична трансмисия.