Гергьовден – кой празнува и кои са имениците

Денят 6-ти май е известен у нас като Гергьовден. Той е един от най-светли български празници. Името му произхожда от ГЕО, в превод земя и ЕРГО, което значи работя.

В България Георги е най-срещаното българско име. Според поверията, ако вали на Свети Георги, годината ще е плодородна. В християнският празни Св. Георги е наричан още Победоносец.

Празникът на 6-ти май се празнува от цялата страна от християни и мюсюлмани. Това е и денят на българската армията.

На него честват имения си ден, хора с имена Георги, Гергана, Галин, Галина, Галя, Ганчо, Герго, Гана, Гергина, Жоро, Жорежета и много други сходни и техни производни.

Най-характерно за отбелязването на празника е приготвяне на курбан от агне. През деня на светият празник се извършват много обичаи за здраве. Традициите по отпразнуването му са стриктно спазвани предимно по селата на страната.

Някои от тях са свързани с ранно събуждане с жаркане от коприва, за да гони злото; други се въргалят в росата по тревата за здраве, някой мият лицата си с вода от росата, за да премахнат лунички, а болни се мият в река завиваща на ляво. Билки и треви като здравец, коприва, гергьовче, чесън, здравец, коприва и чесън се използват от деца и жени за гонене на лоши очи.

В началото от старта на деня на Гергьовден се меси специален хляб наречен обреден, а традицията повелява агнето да бъде заклано на свещено място.

Според преданията и легендите Свети Георги и Свети Димитър били братя, които си поделили по равно годината. Така светията Георги взел лятото, а светията Димитър зимата.

На празника на Св. Димитър хората се разпускали за почивка, а на Гергьовден се наемали отново чираци, занаятчии, слуги, овчари и работата неуморно отново стартирала.

Днес, макар и осъвременени традициите и празниците биват празнувани подобаващо, а на самият празник Гергьовден цялата страна почива.

На този майски празник близки и далечни се прибират по родните места, за да седнат заедно на „софрата“ и с вино и вкусна храна да отпразнуват деня.

Честит Имен Ден на всички именяци и Весело посрещане на Гергьовден на останалите!