Какво е нужно да се знае за кръщенето

Какво дава на човек кръщенето – ако си отговорим на този въпрос, тогава всеки от нас ще осъзнае и аргументирано ще направи соя избор – трябва да се кръщава човек или не. Преди всичко кръщенето пречиства човек от всички грехове, в това число и първородния грях, получен от нас по наследство. За това се говори в основната християнска молитва „Символът на вярата“, която задължително се чете при светото тайнство Кръщение.

С приемането на това тайнство човек се ражда за нов живот, духовен живот, в който се явяват напълно други, недостъпни преди това възможности: съединяване с Бог, получаване на Божията благодат.
Кога да се кръсти човек – рано или късно – в различните исторически времена се решава по различен начин. Може да се направи кръщене във всяка възраст, като се започне от момента на раждане. За времето на кръщаване се взема решение от родителите на детето.

За изпълнение на това тайнство има някои изисквания. Най-напред се избират кръстници, а може и само един да бъде. Кръстникът трябва да бъде отговорен човек за да помага на кръщелника да върви по правия път. Обикновено се взема и икона с лика на светеца, чието име получава детето. Иконата трябва да е осветена.

След като родителите изберат църквата, в която ще бъде ритуала, то те ще разговарят със свещеника, за да им обясни всичко. Някои неща могат да се закупят от храма, а за малкото дете е добре да се купи кръстче, което е символ на християнската вяра. Обикновено то се подарява от кръстника. От него са и дрехите за обличане на детето след като вече е кръстено. За предпочитане е да са в бяло.

На кръщенето присъстват роднини и приятели, за да споделят голямата радост. Може да се ползва фотограф, който да запази спомена от този ден за винаги. Обикновено след кръщенето родителите организират почерпка за здраве на своето дете. Може да се направи в къщи или в заведение според решението на родителите. На този толкова хубав празник се черпи и с торта, която е тематично направена. Винаги при такъв повод всички присъстващи се молят за здраве на новото християнче и му желаят много радост в детството.