Стрии при бременност

Какво е това стрии и как изглеждат знаят всички жени, които са раждали. Появата им е един от най-неприятните спътници на бременността. Лошото е, че не изчезват веднага след раждането, но все пак това не е болест и не е нужна паника. За да се предотврати тяхната поява или да се намалят е необходимо да се знае малко повече за тях, отколкото ви разказват приятелките.

По време на бременност еластичността на кожата намалява, тя става по-тънка и под въздействието на тежестта от нарастването на плода се появяват стрии. В началните стадии на възстановяване съединителната тъкан е пронизана от капилярите и за това имат розов до виолетов цвят. Постепенно те избледняват и, за съжаление, завинаги остават именно такива бели белези, които даже не се поддават на слънчев загар.

Защо възникват стрии?
В идеалния случай нашата кожа има свойствата на гума – еластична е, може да се разтяга и без труд да с връща в предишното си състояние. По редица причини тези свойства могат да бъдат нарушени – кожата е по-тънка и много лесно се разкъсва отвътре и се появяват тези нежелани спътници на бременността. Матката постепенно се увеличава, плода стремително расте и кожата не успява да бъде толкова еластична.

Освен това от самото начало в организма на бъдещата майка започват колосални изменения, които са необходими за създаване на условия за износване и раждане на здраво бебе. Всички тези процеси се ръководят от хормоните. Именно изменението нивото на хормоните естроген и прогестерон непосредствено влекат след себе си стрии. Това се получава, защото високото ниво на тези хормони намалява отделянето на колаген, който е отговорен за плътността на кожата, и еластин – необходим за нейната еластичност. Кожата губи своите свойства лесно да се разтяга и да се връща в предишното си състояние. И този процес за съжаление не може да се регулира.

Основна причина за поява на стрии е наследствеността. Ако вашите баба и майка са имали такива, то практически за вас е гарантирана появата им. В този смисъл не е важно колко голям ще бъде вашия корем. Понякога на малкия корем остават много забележими следи, а при друга жена с голям корем – няма такива.