За употребата на пробиотик

Много са причините, които налагат употреба на пробиотик, но всички са свързани с нарушената микрофлора на червата. Това е био продукт, който съдържа живи полезни бактерии, чийто предназначение е да възстановят нарушената работа на стомашно-чревния тракт. Добър доставчик на полезни бактерии са млечните продукти и киселото зеле, но те не са достатъчно при нарушена микрофлора. Здравият организъм се снабдява с естествени пробиотици.

При употреба на антибиотици наред с патогенните бактерии се унищожават и полезни, което налага допълнителен прием за нормализиране на микрофлората. Проблеми с нормалния състав на микрофлората на червата възникват при различни заболявания, инфекции, стрес и прием на повече медикаменти. Дисбактериозата е основно заболяване на червата. За да се постигне добър ефект от пробиотика е необходимо да започне употребата му още в началото на проблема. Това не е лекарство, а е хранителна добавка, която спомага за бързо възстановяване на организма.

Всеки био препарат е с определен състав – комбинация от различни щамове. Това налага да се определи точния пробиотик за съответното заболяване, за да се постигне нормализиране дейността на стомашно-чревния тракт. Определяне на дозата се прави от лекуващия лекар, както и продължителността на приема.

В информацията за био продукта е посочена ориентировъчна доза, но тя много зависи от конкретното състояние на човека. Понякога за един и същи човек може да се назначат в различни периоди различни дози, отговарящи на моментното му състояние. Винаги преди употребата на био препарата, както и за всяко едно лекарство, трябва да се прочете листовката за всички подробности, както и за условията на съхраняване. За запазването на пробиотика е необходимо да се обърне внимание на влажността на въздуха, където се съхранява. Високата влажност може да бъде причина за развитие на бактериите, което прави препарата негоден за употреба.

Пробиотик се назначава за решаване на проблеми, свързани със стомашно-чревния тракт, след употреба на антибиотици или лекарства в по-голямо количество, разни инфекции, алергични реакции. Той, както казахме, не е лекарство и само действа за бързо възстановяване на организма, както и за изграждане на добър имунитет.

Най-добре е да си осигурим нормален сън, здравословна храна, достатъчна физическа ефективност, за да се радваме на добро здраве.