Офис стол – как да изберем

офис столове

Учените по целия свят са направили много изследвания върху ефектите на компютрите върху човешкото здраве. Работейки с компютър, човек прекарва по-голямата част от времето си в работа, така въпросът за избор на офис стол е много подходящ за такива хора. Но как да изберем подходящия офис стол, така че да осигурява комфорт, практичност, доверие и да не причинява допълнителна умора?

Столът трябва да осигурява удобна работна поза и в същото време да не ограничава движението на ползващият го. Удобен и много избиран е офис столът: RFG работен стол Roma W.

Гърбът на стола е важен атрибут, затова от значение е удобната седалка. Най-добрият вариант е, когато облегалката осигурява пълна опора отзад. Гърбът на стола трябва да има анатомична форма по цялата си дължина в съответствие с гръбначния стълб, дори ако работникът промени позите си. Така например, може да се наведе напред или да се облегне назад за почивка, задната част на стола трябва да пасва идеално на гърба. Гърбът на стола трябва да бъде направен от нехлъзгащ и дишащ материал.

Седалката на стола може да бъде твърда, мека и полу-мека. Твърдите седалки са тези, които са изработени от еластични материали като дърво или метал. Полумеките седалки са тези, които имат средна вътрешна дебелина на пълнежа. А меките седалки са тези, които имат дебел слой пълнител и повечето от тях с пружини вътре. Седалката трябва да бъде гладка, за предпочитане без ясно изразен релеф и закръглена форма.

Правилната височина на седалката е следната: предният ръб на седалката трябва да бъде на нивото на подколенната ямка, ъгълът на коляното да е по-голям от 90 °, а краката да са здраво поставени на пода. По този начин е важно столът, който изберете, да може да регулира височината на седалката.

Дълбочината на седалката трябва да бъде по-малка от разстоянието от бедрото до колянната става. Препоръчителният брой на колелата на стола е пет. Това осигурява стабилността и способността за маневриране на стола. Столът трябва да се върти лесно около оста си.

В идеалния случай офисният стол трябва да има подлакътници, които да могат да се регулират по височина и разстояние между опорите, така че потребителят да може лесно да регулира подлакътниците, според индивидуалните им нужди. Подлакътниците се използват за облекчаване на товара от гърба, раменете, шията. Подлакътниците осигуряват удобна позиция на ръцете и намаляват допълнителното натоварване на тялото.

офис столове

Офис столове

Когато избирате материал за стол, най-добре е да изберете стол от висококачествени материали, които позволяват на кожата да диша, да поддържа постоянна телесна температура и да са устойчиви на износване. Най-добре е да се справите с тези материали като кожа или еко кожа (висококачествен кожен заместител). Носенето на компонентите на стола е най-добре да се избере от метал или пластмаса, като тези материали осигуряват стабилност и дълготрайност на стола.