Шалове за всякакви поводи и случаи

копринени шалове

Шалът е моден аксесоар. Това всеки от нас го знае. Най-често, шаловете са изработени от кашмир, фин памук, дантела, ефирни материи и разбира се има и копринени шалове.

Историята на шала идва от древен Египет. Говорело се, че той бил носен от египетската царица Нефретити. В Китай шалове се носели в армията, за отличителен белег на чинове.

Шал носела и английската кралица Виктория, и легендарната танцьорка, която винаги танцувала с ефирните платна, Айседора Дънкан.

Шалове носели британската кралица Елизабет II. Шал носела и Шарън Стоун в „Първичен инстинкт“. Според някои, се говори, че с копринен шал актрисата Грейс Кели, увила ръката си, когато си я счупила.

Носенето на шал е част от множество комбинации и съчетания на тоалети. Първоначалната роля, с която бил замислен, била да покрива главата и раменете. Неговата дълга история обаче е променила първоначално замисления план. Преминал през много народи по целия свят, обновяван в различни култури, много години назад, шалът е красял дамските тоалети, тела и глави.

Ходът на историята в шаловете се доказва с голямото изобилие от модели, цветове, платове. Сред последните забележителни и най-високо заплащани са копринени шалове, разкошни дантели и бродерия, декоративни елементи, пайети, метални, медни, дори златни пари окичени по краищата им.

За разлика от кърпите за глава, които във фолклора са носени от народите и имали защитно и символично значение, то шалът е предимно декоративен.

Може да се приеме, че шалът е моден аксесоар, който съвременната дама днес използва многофункционално.

С него лесно се коригират различни дефекти и неточности по тялото.

Така например, ако имате пищен бюст, успешно може да ги прикриете с подходящо избрани рокли за едри жени и шал. Подобно съчетание внася доза изтънченост, издължава силуета и врата. Наред с това дрехите с асиметрични форми допринасят добрата визия.

Шалът може да служи за украса на главата- както вече споменахме векове наред жените покривали главите си с фините материи плат. Едни спазвайки религиозни обичай, а други поради социални и културни навици (излизане от вкъщи, брак и др.). Някои от тези обичай, са се запазили и днес в различни краища на света;

Шалът може да е елемент към дамската чанта – с украсата си много от шаловете и днес служат за обогатяване, освежаване вида на дамските чанти. Често, дори се използват за прикриване на някой дефект или в синхрон с останалите аксесоари и тоалета;

Шалът може да служи за наметало – няма как да изпуснем една от важните роли на шалът. И докато копринени шалове служат само за декорация, то по-плътните модели могат да стоплят в прохладни вечери.

Шалът като парео за плажа – в последните години, отличен вариант за дреха на плажа си остава шалът. Той служи за отскачане до бара, до хотела или за игра на волейболното игрище на плажа, покривайки загадъчно само частите, които сме избрали.

Сами виждате, че копринени шалове, шалове от шифон или кашмир има много и всички те имат още много роли. Това, каква ще му възложите вие, зависи изцяло от вас!