Как да научим детето да говори

научим детето да говори

Научете детето да говори

Много често чуваме майки да говорят на детската площадка, че детето говори малко или вече е на година и половина и не е започнало да говори. Трябва ли да задействам алармата, да потърсим спешен логопед или да работим с бебето, за да проговори. Правилно ли е да изчакаме и в определено време бебето само да проговори?

Лесно ли е да научите детето да говори?

Експертите казват, че на възраст от една година и половина бебето вече трябва да знае около 15-20 думи и след година и половина да започне да говори с прости изречения. Разбира се, всички деца са различни и се паникьосват поради факта, че съседът има дъщеря вече на година и осем, която говори със сложни изречения, а бебето ви е на година и седем и не може да каже, дори мама или татко.

Потърсихме и мнение на специалистите, както и съветите на екипа от bavachki.bg. Ето, какво казват те:

Време е да помогнете на детето да се научи да говори!

И така, как да научите дете да говори? Ето десет прости съвета как всяка майка може да помогне на бебето си да говори по време на играта.

10 съвета: как да научите детето да говори
  1. Говорете постоянно с детето си. Трябва да започнете от първите дни от живота на бебето. Наведете се надолу към него, кажете Аа, Ооо, и нататък, какво би видяло детето как жестикулирате и показвате мимики. Как се променяте по време на разговора.
  2. Говорете с детето си за всичко. Отидете в кухнята – кажете му, какво отиваш там и защо, да не сложиш мечката да спи. Повтаряйте едно и също нещо. Говорете постоянно и много, коментирайки всичките си действия, така че хлапето да се научи и да разбере, че говоренето е добро, тогава всичко ще е по-лесно за него.
  3. Говорете с детето, така че да вижда вашето лице и жестикулация. Например, показвайки кравата на снимката. Кажете ясно: Това е КРАВА, тя казва МУУУ и т.н.
  4. Когато бебето порасне – говорете с него на обичайния глас ще помогне и когато ви изслушва. Точно произнасяйте всички звуци, произнасяйки нови трудни думи, обърнете лицето си към бебето, така че да види как го правите.
  5. Няма нужда да заменяте сложни думи с прости. Ако е нарисуван октопод, наречете го така. Не е необходимо да умалявате или наричате с други названия. Така рискувате да развиете пасивен запас у бебето.
  6. Запомнете глаголите. Колата кара, кучето лае, котето казва мяу. Така вие развивате речника у вашето бебе и му показвате как да говори правилно.
  7. Използвайте контрасти. Кучето лае, а котката грее, слънцето грее, дъждът капе и т.н. Така „поставяте“ всички думи в главата на детето и когато дойде време да използвате думите, ще бъде по-лесно бебето да ги „вземе“ от там.
  8. Прочетете художествена литература. Приказки, стихове и т.н. Основното нещо – приказките трябва да са със снимки, защото децата имат много развито визуално мислене. Все още има малко изображения в главата му; помогнете му да ги събере и разшири.
  9. Създавайте и пускайте звуците. В транспорта, на линейка и т.н., играйте с бебето си. Обикновено децата много харесват словесни игри и в същото време се научават да произнася звуците.
  10. Развийте фините двигателни умения. Писалките и способността да се говори, колкото и да е странно, са много свързани помежду си. Скулптура, боя, сглобяване на мозайки и т.н. Развитието на фините двигателни умения е много важно във всички отношения.

Ако се налага целодневно гледане на деца, инструктирайте своята бавачка, за всичко, на което държите по отношение развитието на говора у детето ви.

И най-важното – винаги говорете и насърчавайте детето да говори! Похвалете го, ако каже нещо, отговорете. Когато бебето каже мама, сами ще се убедите, че няма по-голяма наслада от това!