Детската проходилка – възможност за активни гимнастики

Полза или вреда от проходилка

Практическият опит на родителите, научните изследвания и мненията на педиатри не винаги позволяват да вземете единственото правилно решение за детето си.

Избрахме да направим кратък разбор над ползите и вредата от детската проходилка и възможността, която дава на децата за активни гимнастики и първите разходки за деца. Плюсовете и минусите по отношение здравето, удобството и безопасността на майката и бебето.

Предимства на употребата: Детето има нужда от проходилка, заради възможността от активни гимнастики?

Отговорът на този въпрос се крие в две направления наведнъж. Трябва да се разглежда, както от гледна точка на бебето, така и от гледна точка на родителите. След като се купи проходилка, всеки ще почувства предимствата за себе си и детето. Простият дизайн, който представлява седалка, монтирана в рамка на колела, носи следните предимства:

Освобождава мама. Палавите и укротени бебета за известно време престават да изискват внимание и дават възможност на мама да се занимава с домакинстването.

Забавление за бебето, съчетани с Активни Гимнастики

Децата обичат да тичат, а проходилките дават тази възможност. За тях това е забавна игра, особено, когато пространството у дома позволява.

Това дава възможност на детето от хоризонтално положение да премине към вертикално. Така ъгълът на гледане се променя към познатите неща, развиващият се мозък получава нова информация за себе си и мощен стимул за интелектуално развитие.

Свобода на движение. Бебето открива възможност за целенасочено да се придвижва в пространството до обектите, които го интересуват, задоволявайки потребността си да опознава света.

Защита – ако проходилката е с високо качество, не позволяват на младия изследовател да достигне до опасни предмети, като врати на шкафове и други места с повишена опасност от нараняване.

Физическа активност – активната гимнастика, въпреки видимата лекота на движение, зарежда слабите мускули на гърба и краката. Качествените характеристики на такова натоварване предизвикват полемика.

Енергийни разходи и Активни Гимнастики

Много деца в развитието си пропускат етапа на пълзене, което от съвременната медицина се смята за нормално явление. Бебетата, които не пълзят, получават възможност да изразходват енергия, което се отразява положително на съня и апетита.

Според детските педиатри, няма нищо по-добро от първите стъпки на активни гимнастики, които бебетата правят с проходилките.

Вредни ли са разходките за децата: мит или реалност?

На пръв поглед използването на проходилки изглежда много привлекателно. Официалната медицина в лицето на ортопедите недвусмислено казва, че това устройство е вредно и затова тяхното производство и продажба са забранени в редица държави. Вредата от проходилки за дете е следната:

Началото на ходене се забавя. Бебето напълно задоволява нуждата от вертикално движение, а мотивацията за предприемане на самостоятелни стъпки е отслабена.

Натоварването на гръбначния стълб. Природата е замислила, така че бебето започва да ходи само, когато мускулната рамка около гръбначния стълб е достатъчно силна и способна да издържи на вертикалното натоварване. Сядайки на проходилка, му давате товар, за който все още не е готово.

Невъзможност да падне. Свиването на краката и падането от незначителна височина е задължителен етап от формиране на умения за правилно падане. Детето се научава да се групира, да повдига главата си и да пада, върху дупето, намалявайки вероятността от нараняване. Децата в проходилки са лишени от тази възможност, защото вместо да падат, те просто висят на седалката.

Забавя се развитието на координацията. При движение в проходилки мозъкът не получава сигнали за необходимостта от поддържане на равновесие и развитието на функции се забавя. В резултат на това при първите опити за самостоятелно ходене детето пада напред или на една страна.

Неправилна настройка на стъпалото. За да се движи бебето, прави отблъскващи движения с чорапите си, без да поставя крак на пълно стъпало и без да прави движение във вертикалната равнина.

Натоварването, върху мускулно-скелетната система на краката. Неправилно настроената височина на проходилката при продължителна употреба може да причини деформация с кривина на краката.

Липса на предпазливост. Мама е абсолютно спокойна за бебето, защото оградката го защитава от всички страни, но в същото време детето не получава необходимия отрицателен опит от сблъсъци с чужди предмети и не се научава да проявява предпазливост.

Ограничено сензорно изживяване. Стигайки до желания артикул, бебето е лишено от възможността да докосне или да стърже в ново появяващ се зъб. Това е важен момент във формирането на връзки, който развива естествената логиката.

Имайки, предвид съвременните бебешки проходилки е невъзможно да се оценят плюсовете и минусите, без да се разгледа значителния риск от такива устройство. Абсолютната безопасност на детето не е на 100% гарантирана. Затова има много ”За“ и „Против“ проходилките за деца.

Основата на избраните от вас проходилки трябва да е широка и стабилна. В идеалния случай тя трябва да има триъгълна форма, която ще е трудно да преобърнете. Проходилката може да бъде овална, квадратна в основата и дори изцяло кръгла.

Гърбът трябва задължително да е на твърда основа, за да поддържа ефективно бебето. Седалката да е направена от хипоалергенен материал, който не абсорбират влага, а колелата трябва да се въртят в различни посоки. Освен това, колкото повече колела са предвидени в основата, толкова по-добре.

За да предпазите бебето от развитие на плоско стъпало, заради постоянно ходене на пръсти, трябва да изберете проходилка с регулируема височина. Крачето на детето трябва напълно да легне на пода, в противен случай рисковете трудно могат да бъдат избегнати.

Уверете се, че избраният модел има подвижен и лесен за почистване материал, подходящ за малки деца. Той трябва и да е абсолютно безопасен във всички аспекти, нетоксичен и екологичен.

Повече съвети и възможни устройства за активни гимнастики, може да разгледате и тук: obebe.bg.