Познавате ли означенията за пране и сушена на дрехите

Според изследване на световен бранд за производство на битова техника и мобилни приложения, три четвърти от мъжете доста се объркват когато трябва да ползват уреди като пералня, сушилня или миялна машина вкъщи. Жените също имат известни проблеми когато закупят нов модел бяла техника, защото той може да се различава от предишния като дизайн и това води до известни затруднения. Означенията обаче върху пералнята трябва да се разбират от всеки, който ще я ползва, иначе резултатите ще са шокиращи.

Пералня

Символите върху пералнята са свързани с програмите за пране, които уредът може да ползва. Те трябва да съвпадат с означенията върху етикетите на дрехите, за да знаете кои от тях да перете на съответната програма. Например памучна тъкан, която се пере на 30°C, трябва да перете на програмата от пералнята, която е означена по този начин. Тъкан от памук която се пере на 40°C, трябва да се пере на съответната програма. Синтетичните тъкани се перат на 60°C, респективно включвате тази програма. Когато върху дрехата има символ „човешка длан в леген”, това значи че не трябва да ползвате пералня, а да изперете на ръка.

Сушилня

 Сушилните също изискват известен опит, за да се научите да ги ползвате. Има комбинирани уреди пералня със сушилня, или само сушилня, но при всички положения трябва да погледнете етикета на облеклото, за да разберете как трябва да сушите съответната тъкан.

Ако видите кръгче с хикс, това значи, че тази тъкан не трябва да се води на химически тип сушене и почистване. Ако видите триъгълник с хикс, това значи, че тази тъкан не трябва да се суши в сушилня. Когато символът е вписан кръг в квадрат и хикс по средата, това значи да не използвате горещ въздух за сушене в сушилнята. Когато имате същият символ, но вместо хикс в кръга имате две точки, това значи, че можете да сушите с по-висока температура.