Стелажи в интериора: предимства, материали, стилове

Стелажите са една от най-универсалните системи за съхранение. Те се вписват добре във всеки интериор, както у дома, така и в офиса и позволяват да използвате пространството разумно.

В тази статия ще научите:

Как да изберем правилния рафт в интериора

За предимствата на стелажите

За стиловете и материалите

Производителите правят стелажи от всякакъв вид материали и предлагат нови дизайни. Изборът на модел, според личните предпочитания не е трудно.

За почистване и извозване след пожар 088 888 2000.

Стелажът успешно съчетава дизайнерски идеи и практичност. Много рафтове и чекмеджета притежават голям брой различни неща и в същото време не претрупват пространството, като размерни шкафове или „скрити с гърди“ скринове. Но преди да изберете за интериора, трябва да отговорите на няколко въпроса.

Малко за дизайна

Както вече разбрахте, въображението на производителите по отношение на стелажите не знае граници. Всички рафтове обаче имат пристрастие – те са по-декоративни или практични.

Целта на декоративните рафтове е да украсят интериора. Те не са проектирани да съхраняват тежки предмети и могат да бъдат деформирани от теглото.

Практическите стелажи са доста „издръжливи“. Рафтовете за такива модели се правят къси и издръжливи, защото колкото по-дълъг е рафтът, толкова по-голяма е вероятността да се счупи под тежестта на книгите и други масивни неща.

Стелажите могат да имат и отворени и затворени рафтове. Стелажи, изработени от череша, често нямат практически ползи и служат изключително за декоративни цели.

Интересно решение са асиметричните клетки. Да, те са непрактични и повечето ще останат празни, но интериорът ще изглежда интересно.

Материали за стелажи

Естествено дърво

Дървесината за производството на рафтове не се използва много често, защото продуктите са тежки и скъпи. Освен това дървото е много чувствително към температурни промени и промени във влажността във въздуха. По-често рафтовете са изработени от мебелна дъска и просто покрити с естествен фурнир.

ПДЧ и МДФ

Пресованите плоскости са може би най-достъпният и популярен материал за рафтовете. Освен това завършекът може да бъде абсолютно всеки. Фурнир, цветен лак, матови и гланцови покрития, всякакви текстури и цветове.

Стъкло и метал

Стъкло и алуминий – тези материали често се използват за създаване на декоративни стелажи. Алуминият е лек и практичен, но изглежда стилен и брутален. И няма какво да говорим за стъклото: прозрачни, почти безтегловни дизайни, правят целия интериор по-сложен или перфектно допълват хай-тек.

За извозваме обгорели мебели и всякакви боклуци които възникват в следствие на пожар, посетете адрес: https://www.чистачи.com.

Масив

Класическият стелаж от масив, хармонично се вписва в класически интериор. Такива модели обикновено са украсени с умела дърворезба. Те са интересно декорирани, евентуално изкуствено състарени. Такива модели са по-декоративни, отколкото функционални. В края на краищата рафт от дърво се възприема като предмет на изкуството, а не като стойка за книги и аксесоари.

Кантри стил изисква естествени материали и ръчно изработени. Идеален багажник за интериор в този стил трябва да придава топлина, история и характер. Това се усещат в него.

Етническите интериори се нуждаят от уникални модели рафтове. Материалът се избира в зависимост от предпочитанията на притежателя му. За един етнически интериор би бил добър рафт с тежки рафтове от дъб, а за друг – от бамбук.

За нашите апартаменти функционалният стил е най-подходящ. Той дава възможност за избор на размер и форма на стелажа. Това е от голямо значение. Ето защо модулните дизайни са толкова популярни.

Може да имате много възможности за избор и приятни цени.