Защита срещу кърлежи: третиране на място и предпазни мерки

С настъпването на пролетта всички жители на града са склонни да прекарват повече време сред природата – да пътуват до къщи, плажове и селски къщи и вили, на пикници или да практикуват къмпингуване.

И истинското главоболие за всички любители на открито е въпросът за защитата, срещу кърлежи. В края на краищата това е въпрос на здравето на вашето семейство и трябва да го третирате подобаващо. Ухапванията от тези насекоми могат да причинят необратими реакции в организма, оставяйки човек с увреждания за цял живот и дори още по-лошо, да доведат до смърт. Сега по-подробно какво трябва да знае всеки човек за кърлежите, за да защити себе си и своите близки.

Източник: www.bozhil.com

Дейността на кърлежите се проявява през втората половина на лятото. През пролетта тези насекоми са по-мързеливи, дори ако кърлежът попадне върху дрехите, тогава по това време на годината може да не ухапе. В края на лятото кърлежите стават агресивни и се залепват наведнъж.

Проучванията показват, че от 100 кърлежи са открити 3-5 енцефалита. В допълнение към енцефалит, кърлежите пренасят и редица инфекциозни заболявания, като борелиоза и анаплазми, които са много трудни за лечение. Трябва да се добави, че лечението на тези заболявания е много скъпо.

Хабитата на акарите са скрити стари широколистни гори, тревна покривка, тревни площи, храсти. Кърлежите не понасят слънцето и сухия въздух.

Горските кърлежи варират в размер от 2,5 до 4 мм. Те имат четири чифта крака, хоботни и устните органи. С предните крака с нокти, кърлежите са прикрепени към кожата на човек. Те се хранят с кръвта на хора и животни.

Най-често кърлежът ухапва зад врата, скалпа, гърба, подмишниците. Тази захапка е безболезнена, тъй като слюнката съдържа болкоуспокояващи.

Най-добрият вариант да не се заразите от кърлеж е да предотвратите самото ухапване. Днес лечението с кърлежи се извършва с помощта на безопасни средства, които не са вредни за човешкото здраве. Ето защо, ако прекарвате време на чист въздух от ранна пролет до късна есен, тогава трябва да проверите за обработите района от кърлежи. Но и вие сами трябва да вземете всички предпазни мерки. За почистване на двор със Зелен Божил последвайте линка.