Нови правила за преустройство на апартаменти

Много хора, започвайки ремонт, искат подсъзнателно да препланират дома си. Схемите обикновено са стандартни: комбиниране на баня, разделяне на стая на две или повече стаи или обратно, комбинирането им. По принцип, те комбинират кухнята с обикновена стая, което води до нова кухня-хол.

Обикновено такова подсъзнателно препланиране е „болно” от жителите на стари сгради. Всеки нормален човек обаче има желание да направи уютен двустаен апартамент от общински апартамент.

Първо трябва да разберете същността на преустройството. Преустройството е значителна промяна в състоянието и конфигурацията на помещението, което изисква вписването на всички промени в съответните документи (технически паспорт). Последните думи са свързани с документи от този жилищен код. Всеки, обаче трябва да започне да измисля, какво ще стане с преустройството?

Тук може да видите и обявите за: Предлагам извозване на гуми от адресите на гражданите.

Тук всичко е много просто. Имате план на вашия апартамент, всичко, което е изобразено на този план, трябва да се спазва. Всички стени, шкафове, отвори трябва да са на мястото си. Отсъствието на нещо ще прецени преустройството. Увеличение на част от отварянето или отместването на вградения шкаф ще бъде записано като преустройство.

По-трудна е ситуацията с разширения и надстройки. Не е преустройство на гардеробните мебели. Ако обаче имате импровизиран шкаф със същия размер, е необходимо одобрение. Експертите все още имат свои собствени правила: преустройството се счита за разширение над метър от десет сантиметра, с изключение на дивана.

Обратно към гардеробите – Ако гардеробът бъде монтиран в килер – това също ще се счита за реконструкция, като бивш проект за вграден гардероб.

Всички одобрения по-рано могат да са получени в жилищно-комуналните услуги. Подобна схема е много проста и ясна. Сега тези въпроси могат да се решават само от местните власти. Специално създадена комисия извършва проверки на апартаменти, за да определи качеството на извършената работа и всичко това се прави безплатно.

Ако искате да препланирате дома си – направете всичко правилно и законно. Първо ще трябва да напишете изявление за установения формуляр, ще разберете всичко във вашата комисия за жилищно настаняване. Освен това, след писането, ще трябва да изчакате решението на комисията. Максималният период за разглеждане на кандидатура е пет дни.

След решението ще бъдат договорени условията и материалите – всички за преустройство. След това заявителят прави ремонт и показва своята поръчка, която в края ще състави акт. Тази процедура е много проста, но все пак трябва да вземете предвид жилищния код.

В случай, че не сте собственик на апартамента, ще трябва да получите съгласието на всеки член на семейството, който живее в къщата. В случай на отсъствие всеки член на семейството може да се съгласи с нотариално заверено пълномощно.

След като изпълните тези стъпки, може да напишете изявление до Комитета за жилищно-комунални услуги, който до няколко седмици ще разгледа вашия проект за преустройство на апартамента. Комитетът може да отхвърли вашия проект, така че преди да разберете плюсовете и минусите, получете съвет от опитен специалист.

Много предприятия и агенции, които се занимават с недвижими имоти, се задължават да изпълняват всички задължения за подготовка на документи за преустройство на апартамента. Ще трябва само да съберете всички сертификати и пълномощни и, разбира се, да платите за работата. Достатъчно е да направите ремонт и да извикате комисия, която да състави акт.

Съществува и специфичен списък на дейностите, които ще изискват съгласуване с комисията по жилищно-комунални услуги. Те включват и подмяна на водопроводно оборудване или неговото преоборудване. Ще трябва да уведомите Комитета за жилищно-комунални услуги, когато инсталират баня или душ. Същата работа включва монтаж на подово отопление и всякакви работи с отопление. За начало ще е необходимо да се включите в подкрепата на главния енергиен инженер на вашия жилищен офис.

Подмяната на вътрешната система за захранване също е преустройство.

Много от жителите незаконно се преустройват. Въпреки това, скоро ще започнат да имат проблеми.

Също така проблемите ще започнат с жителите на първите етажи, които имат килерчета. Санкциите скоро ще бъдат приложени към тях.

Презастрояването, включително промяната на носещите конструкции ще бъде забранено, тъй като те не принадлежат на собственика на жилището, а се отнасят до обща собственост.

Източник: rashko.com.