Как да почистите горелки

По време на почистването на кухнята, като правило, се обръща специално внимание на почистването на газовата печка, тъй като в процеса на готвене тя поема основната тежест. Въпреки старателно миете печката, по горелката се натрупват всички нечистотии от готвенето.

Често дори най-опитните домакини пренебрегват да почистват горелките и най-вече се фокусират повече, върху повърхността на печката.

Да избършете горелките с влажна кърпа не е достатъчно, тъй като частиците от храна и мазнини могат да влязат в горелката и това се отразява на равномерността на подаването на газ. Ако горелките не са почистени правилно, газът може просто да не изтича от всички страни на горелката, а изгарянето на храната вътре по време на работа на оборудването може да мирише неприятно. Днес ще споделим с вас ефективни методи за почистване на горелката, които ще ви помогнат да избегнете неприятности.

Почистващи продукти, битови химикали за печка и домакински химикали всички сме чували за тях и почти всички сме ги ползвали.

Днес на рафтовете на магазините, може да намерите много опции за специални почистващи препарати за печката. Важно е, да следвате инструкциите на опаковката, тогава почистването ще бъде ефективно и ефикасно.

Препарат за миене на съдове

Може да използвате течни препарати за миене на съдове, за да почистите горелките. В този случай трябва да накиснете горелката в разтвор от 2 литра вода и 4 супени лъжици. л. средства за 2 часа. След това се измиват старателно с вода и се избърсват с гъба, след което се избърсват на сухо.

Сода

Устойчивите петна могат да се справят с обикновената сода за хляб. Първо измийте котлоните със сапунена гъба в топла вода. Содата трябва да се смеси с малко количество вода, за да се направи каша, след това нанесете сода върху горелките и използвайте стара четка за зъби за по-щателно почистване. След процедурата изплакнете горелките с вода и избършете на сухо.

Оцет

За такова почистване на горелката, 1 литър вряла вода и 0,5 чаши оцет трябва да се накисват в разтвор за 30 минути. Може да използвате студен разтвор. За него за всеки 200 мл вода ви трябват 2 с.л. л. продукт. След разтвора на оцета, горелките трябва да се измият с топла вода и да се избършат на сухо.

Нишадър

За да почистите повърхността на горелката, нанесете разтвор на амоняк върху нея и оставете за 20 минути. Изплакнете горелките с вода и избършете на сухо.

Лимонена киселина

За разтвора ще ви трябва 1 чаша вода със стайна температура и 1 супена лъжица. л. лимонена киселина. Горелките, напоени с такъв инструмент, трябва да се оставят за 15 минути, след това да се изплакнат с вода и да се изсушат.

Такива прости методи, ще ви помогнат да се справите с почистването не само на повърхността на печката, но и на горелките. Много от изброените инструменти вече са във вашата кухня, а самият процес на почистване, няма да отнеме много време. Ако забележите, че не само горелката, но и дюзата под нея е запушена, по-добре е да се обадите на специалист. Надяваме се, че ще намерите нашите съвети за полезни и управлението на замърсяването вече ще е по-лесно.

Източник: Chistachi.bg