6 ползи за здравето от приема на аргинин

Аргинин

В човешкото тяло присъстват 20 аминокиселини, които отговарят за изграждането на мускулите и останалите тъкани и имат роля в повечето процеси, протичащи в организма.

Те се делят на неесенциални – такива, които тялото произвежда само, есенциални – такива, които си набавяме само чрез външни източници, и полу-есенциални. Полу-есенциалните аминокиселини се произвеждат от организма, освен при състояния на стрес или при интензивни тренировки.

Една от тези аминокиселини е аргининът. Недостигът на аргинин се отразява върху цялостното здравословно състояние, затова е изключително важно да си доставяме нужните количества.

Как помага на здравето приема на аргинин

В тази статия ще разгледаме действията на аргинина в организма и положителните ефекти, които оказва върху здравословното състояние.

1. Подобрена сърдечна дейност

Най-известното качество на аргинина е способността му да разширява кръвоносните съдове и да подобрява кръвообращението. Това стимулира производството на бели кръвни телца, които могат да ни защитят срещу много заболявания.

Той се използва дори при лечението на хипертония и сърдечно-съдови заболявания, поради доказаните му ефекти.

2. Повишено либидо

Аргининът освобождава азотен оксид в организма, който подобрява притока на кръв към коронарните и периферните кръвоносни съдове. Това води до повишена сексуалната потентност и издръжливост.

3. Ускорен метаболизъм

Притокът на азотен оксид оказва влияние и върху метаболизма. Той ускорява притока на глюкоза към мускулите и по този начин тя се изразходва под формата на енергия, вместо да се натрупа в мастните депа.

Приемът на аргинин в дългосрочен план ускорява преобразуването на мазнините в енергия и доказано помага при отслабване.

Ако сте готови да вземете максимума от тренировките и стриктния хранителен режим, потърсете аргининови добавки в Workout.bg.

4. Повишена инсулинова чувствителност

Хората, страдащи от диабет тип 2 демонстрират ниски нива на аргинин в организма си. Аргининовите добавки помагат при лечението и превенцията на това заболяване като повишават инсулиновата чувствителност и стимулират отделянето на инсулин.

Те действат и като антиоксиданти и неутрализират свободните радикали, които причиняват оксидативен стрес в организма на хората, страдащи от диабет.

5. Повече колаген

Колагенът е протеин, който отговаря за здравето и добрия вид на кожата, както и за костната система и ставите. Аргининът стимулира производството му в организма, като понижава риска от остеопороза и подмладява външния вид.

6. Намалена тревожност

В съчетание с аминокиселината лизин, аргининът потиска тревожността, която се появява при продължителен стрес и може да влоши качеството ви на живот.

Тази комбинация повдига настроението и общия тонус и ви помага да се справяте успешно с ежедневното натоварване.

Екипът на Workout.bg ще ви даде изчерпателна информация за всеки продукт и подходящи комбинации, с които ще подобрите здравословното си състояние и представянето си в залата.