4 начина, по които можете да използвате социалните медии във вашата стратегия за линк билдинг

4 начина, по които можете да използвате социалните медии във вашата стратегия за линк билдинг

Входящите връзки са толкова важни днес, колкото и когато и да било, във връзка с подобряването на ефективността на SEO, генерирането на трафик и повишаването на представянето на марката, а придобиването им е многоизмерен, безкраен процес.

Използването на социални медии за линк билдинг не е нова идея, но често не се използва в пълния си потенциал. И като се има предвид, че това е много по-евтина алтернатива в сравнение с много други опции, има смисъл да сте наясно как социалните медии могат да бъдат от полза за вашия SEO процес.

В тази публикация на www.linkovete.net ще разгледаме начините, по които можете да получите тези ценни връзки чрез социалните медии.

1. Намерете нишови блогъри

Блоговете за гости са популярен начин за линк билдинг.

Публикуването на гости има редица важни предимства:

  • Публикуването на гости изгражда взаимоотношения
  • Публикуването на гости е чудесно за търсачките
  • Публикуването като гост ви запознава с нови хора

Публикуването като гост обаче не е бърз и лесен процес. Обхватът често отнема месеци, като само около 5% в крайна сметка приемат публикацията ви в блога.

Социалните медии могат да опростят вашата стратегия за свързване и да подобрят шансовете ви за положителен резултат.

За тази цел трябва да използвате инструмент за наблюдение на социални медии – платформи като Awario , Brand24 и Mention служат за тази цел. Въведете вашите ключови думи за индустрията и/или нишата в избрания от вас инструмент и можете да намерите автори, които са споменали тези ключови думи. След това можете да ги сортирате йерархично въз основа на броя пъти, в които са споменали ключовите думи или според размера на тяхната аудитория (или и двете).

Това ви дава списък с ключови влиятелни гласове, до които искате да достигнете във вашия сектор.

След като ги намерите, всичко опира до взаимодействие. За щастие социалните медии са точното място за това.

Свържете се с избраните от вас блогъри и след това прекарайте известно време в ангажиране с тяхното съдържание. След това, когато най-накрая се обърнете към тях с молба да ви споменат, ще имате много по-голям шанс да получите положителен отговор.

2. Увеличете класирането чрез повишена ангажираност

Google многократно е заявявал, че социалните споделяния не влияят на тяхното класиране при търсене – но това не означава, че социалните мрежи не играят никаква роля в процеса.

Социалните се превърнаха в ключов канал за разпространение на съдържание и след като вашето съдържание е там и започне да генерира ангажираност чрез социални споделяния, то получава трафик. А трафикът е показател, от който Google определено се интересува.

Както пише Лори Хайби, основател на базираната в Милуоки дигитална агенция Keystone Click :

„Социалните споделяния водят до увеличаване на показванията на страници, повече активност на уебсайта ви, коментари в блога ви и по-чести споменавания на вашата марка – и всичко това индиректно повишава класирането.“

Ако сте разочаровани от социалните медии, защото изглежда не ви носят връзки или трафик въпреки всички последователи, това вероятно е защото имате грешните последователи – върнете се към влиятелните лица, които сте идентифицирали в предишната стъпка, и работете, за да получите подобно следване.

Например, можете да използвате Crowdfire , за да копирате техните последователи и да ги следвате сами. Можете също така да опитате да организирате състезание – но номерът е да включите награда, която представя перфектно вашата марка и която би била интересна само за тези, които потенциално биха могли да купят вашия продукт. В противен случай отново ще получите произволно следване.

3. Увеличете експозицията на марката

Както беше отбелязано, социалните медии са канал за разпространение и създават повече шум от всеки друг канал за разпространение, просто поради огромната си популярност.

Самото присъствие в социалните медии обаче не е достатъчно за представяне на марката – трябва да работите за по-добро представяне на марката в социалните медии.

Това включва, първо, създаване на съдържание и може да работи особено добре, ако създавате противоречиво съдържание. Трябва да може да започне дебат, така че трябва да бъде аргументиран от няколко гледни точки. Ключът не е да представите някакъв абсурден аргумент или контраразказ, който противоречи на гласа на вашата марка – това е просто спор заради самия спор – но публикации, които вдъхновяват ангажираност, могат да генерират значителен шум и да привлекат повече внимание на бизнеса ви и отново трафик.

Трябва също така да обмислите съдържанието „как да“ – вие сте експерт в това, което продавате, и най-малкото, което можете да направите, е да представите това знание в социалните медии. Хората търсят съвети за всичко „как да“ всеки ден – задоволете това търсене, като публикувате достъпни публикации с инструкции и информация. Това ще представи вашата марка като експерт в областта – и в крайна сметка ще ви спечели присъствие и връзки.

Добра тактика за представяне на марката е да разберете какво правят вашите конкуренти – един инструмент, който може да помогне с това, е SEO SpyGlass .

4. Изграждайте взаимоотношения

Социалните медии са за изграждане на взаимоотношения и би било жалко да пропуснете възможността да се свържете с хората там.

В дългосрочен план взаимоотношенията помагат за линк билдинг и подобряването на класирането. Вашата аудитория, количеството „харесвания“ и „споделяния“ изграждат социално доказателство, което от своя страна дава достоверност на вашето съдържание и може да го направи да изглежда по-надеждно.

Линк билдингът в социалните медии не е толкова прост, колкото звучи – трябва да е естествено, лично и честно, за да спечелите добри връзки, тъй като те ще идват само от контакти, които ви имат доверие. Автоматизирането на взаимодействията може да ви спести време, но е малко вероятно да ви донесе някакви резултати в крайна сметка.

Трябва да се стремите да участвате в разговори за вашия продукт, да отговаряте на въпроси на хората, да споделяте тяхното съдържание и да коментирате това, което споделят. Понякога не е необходимо да описвате експертните си познания – прост коментар като „Хей, страхотна публикация“ може да бъде също толкова полезен. Това помага да изградите вашето присъствие, хората ще започнат да разпознават вас и/или вашата марка в кръговете на социалните медии и ще се почувстват по-задължени да споделят вашето съдържание и да проверяват вашите продукти.

Заключение

Социалните медии предлагат множество възможности за линк билдинг, но тези възможности са косвени. Поради това те обикновено не са основен приоритет за SEO специалистите.

Въпреки че със сигурност трябва да дадете приоритет на неща като поддръжка на клиенти и генериране на потенциални клиенти, когато стигнете до маркетинга в социалните медии, не забравяйте, че това може да ви помогне и при линк билдинг – връзката може да не е толкова очевидна, но има определена стойност за SEO.