Област на приложение на декинг

Декинг – това е материал, който се използва за ефектно оформяне зоната за почивка, територия около дома. Той не се подава на гниене и не губи привлекателния си вид под въздействието на атмосферните условия. При това този материал не се нуждае от специална обрботка преди настъпване на студените зимни дни.

Терасната дъска представлява готов строителен материал, който намира широко приложение при направата на открити територии за отдих. Има дървесно-полимерен състав, подреден на модули като горния слой е дървена повърхност, а долния – специален полимер. В миналото пообни настилки са се използвали в корабостроенето за изграждане на палубите, за покриване на пристанища. Като елитно покритие в строителството започва да се използва в Америка, но после намира популярност навсякъде.

Декинг се предлага като терасен (от масивно дърво) и композитен (WPC дъска). За производството на терасната дъска се използва видове дървесина с високо съдържание на масла – бук, дъб, мербау, лиственица. Това прави материала устойчив към въздействието на влага и разсъхване, а в същото време е достатъчно твърд. В процеса на производство дървесината се подлага на химична или термична обработка. В резултат на тези обработки готовата продукция има стабилност, висока плътност, устойчива е към гъби и насекоми, не се влияе от водата. Композитен декинг се произвежда от дребни дървесни частици, синтетични и органични полимерни смеси и свързващи вещества. С помощта на различни бои могат да се получат изделия, които визуално са аналог на естествената дървесина.

Декинг има широка сфера на приложение. Използва се за оформяне на градински пътеки, за настилка на тераси и балкони, както и на открити площи. Често се използва за дизайнерски решения при оформяне на открити площадки за отдих. С него се оформят контурите на басейни и водоеми, както и градински мостове. Това е много траен материал.

В сравнение с полимерния материал, естествения декинг има висока цена, но има прекрасни екологични показатели и респектиращ външен вид. Естествената терасна дъска има малък срок на експлоатация и се нуждае от компетентна грижа. Дървено-полимерен композит е по-евтин материал и се монтира лесно. За монтажа му не се изискват специални умения, което позволява да се икономисат средства от ползването на професионалист за монтаж. Това покритие няма тази външна привлекателност, която притежава естествения материал.