Как да се справите с различните видове петна

Може да се изненадате, но пералня и редовен препарат за пране може да не се справят с всякакви петна. Да, те могат да премахнат жълтостта и застоя, но виното, малините и червилото са твърде трудна задача.

Мазни петна

Върху вълна и коприна мазните петна се отстраняват с талк. Поръсете го върху петно, покрийте с хартиена кърпа и го изгладете с гореща ютия. Оставете талка на прах на място до другия ден.

Ако петното остане, навлажнете го с пречистен бензин и отново поръсете с талк на прах. Оставете го там за 2 часа. Между другото, вместо талк на прах, можете да вземете креда или зъбен прах.

Покрийте старото гресно петно със смес от амоняк, сол и вода в пропорции около 1: 1: 3. Оставете дрехите на въздух за няколко часа и след това измийте.

Поръсете прясно мазно петно със сол, внимателно разтрийте. Сменете солта 5-10 пъти, докато петното се отстрани напълно. Между другото, ако петното е свежо, опитайте да го премахнете с трохи от кафяв хляб.

Отстранете мазните петна от килимите със смес от бензин и синтетичен прах за пране. Втрийте го в петното, оставете го за няколко часа. Изплакнете с топла вода.

На мека мебел отстранете мазните петна с глина, напоена с оцет.

Растителното масло, върху дрехите може да се отстрани с керосин. Навлажнете парче плат с тях и разтрийте петното. Едва след това изперете дрехите в топла сапунена вода.

Керосинът от своя страна се отстранява лесно с бензин. Нанесете хартиената кърпа, напоена с нея, върху петното, отгоре поръсете изгорял магнезии. Сега отново покрийте със салфетка, поставете под ютията.

Смес от 1 ч.л. глицерол, 0,5 ч.л. амоняк, 1 ч.л. водата ще помогне да се справят с петна от мазна риба, супа.

Смес от 1 ч.л. глицерол, 0,5 ч.л. амоняк и 1 ч.л. Водката помага в борбата, срещу такива петна върху продукти, изработени от естествена и изкуствена коприна.

И с мазни петна, оцетът върши добра работа.

Петна от пот и кръгове върху ризата

Ако искате да премахнете петна от пот, добавете лъжица амоняк на литър вода по време на измиване. Предварително препоръчваме да избършете петното със смес от амоняк и водка.

Вълнените дрехи трябва да се почистват с парцал, навлажнен с концентриран солен разтвор. Въпреки че алкохолът също е практичен.

Мръсни петна

Мръсотията не трябва да се почиства, докато е все още мокра. Изтръскайте изсушеното петно, намажете го със слаб разтвор на боракс и след това със сухо парче плат.

Такива петна са добре отстранени с лимонов сок. Разредете го с водка или метилиран спирт и след това избършете с кърпа, навлажнена с вода и амоняк.

Петна от мастило

1 ч.л. разтвор амоняк и 1-2 с.л. сода за хляб в чаша вода ще помогне да премахнете петна от мастило, върху тъканта.

Освен това може да накиснете петното с лимонов сок, да го избършете с памучна топка и след това да измиете.

Почистете белите елементи със смес от 1 ч.л. водороден пероксид и 1 ч.л. течен амоняк в чаша вода.

И можете да накиснете петно ​​от кисело мляко за няколко часа. След това измийте продукта добре.

Разтвор на глицерол и денатуриран алкохол в съотношение 2: 5 ще помогне да се отървете от петна по оцветените тъкани .

На оцветените мебели отстранете петното с бира: разтрийте петното с парче плат, навлажнено с бира. След това разтрийте с восък, избършете с мека кърпа.

Почистете петното от химикалка, върху кожен продукт с топло мляко.

От салфетка – с помощта на кибрит. За да направите това, намокрете петното с вода и разтрийте главата на мача (повторете, ако е необходимо).

Петната от химикалка се отстраняват с помощта на денатуриран алкохол.

Петна от мастило може да се отстрани от килима с врящо мляко, лимонов сок или силен разтвор на лимонена киселина или оцет. Може да ги редувате.

На боядисана подова настилка първо накиснете свежи петна и след това изплакнете с лимонов сок. Силен разтвор на оцет или оксалова киселина също ще помогне.

На линолеума отстранете петна от мастило с шкурка или пемза. След това избършете с растително масло или ленено масло.

Надявам се, тези съвети да ви влязат в употреба и да са от полза.

Източник: Чистота.com