3 неща, които не знаете за остров Тасос

Оферти за почивки

Остров Тасос – едно от най-посещаваните места, не само от българските туристи, но и от летовници от цял свят.

Има много причини, поради които хората се влюбват в този неповторим гръцки остров – уникалната природа, кристалните тюркоазени води, изключителните пясъци и отличното обслужване, са само малка част от тях.

Наближи ли летният сезон, хотелите на острова биват заринати от заявки за резервации и ние нямаме никакво съмнение, че такъв ще е случаят и за лято 2020.

Почивка на Тасос през 2020 година

От Travo.bg ни съветват да побързаме с резервирането на място за отсядане, тъй като офертите вече валят, а времето до летния сезон намалява с всеки изминал ден.

Днес решихме да ви запознаем с няколко интересни неща за почивка на остров Тасос, отвъд красивата природа и невероятните плажове, за които най-вероятно не знаете и ще предизвикат вашето любопитство.

Правим това с уговорката, че не претендираме за уникалност, нито пък за изчерпателност – това са 3 неща, които са малко познати за по-широката аудитория, но които в същото време могат да са възможност да научите нещо ново и интересно за любимия ви остров.

1. Тасос е пълен с история

Макар в днешно време той да е съвременен туристически курорт, предлагащ множество хотели, ресторанти, барове и плажове, не винаги съдбата на острова е била такава.

Преди ерата на туризма, този остров е бил ключов транспортен и земеделски център, а редица племена, народи и държави са водили битки, за да могат да властват над него.

Историята на този остров може да се проследи хилядолетия назад до палеолита (старокаменната епоха), а в следващите столетия той е бил управляван от много племена и народи.

Любопитен щрих от българската история е, че между 1941 и 1945 година остров Тасос и цялата Беломорска област, са били под временното управление на българската държава.

Това се случва по време на Втората световна война и е част от борбите на България за Национално обединение.

След края на войната и участието на България в губещия блок, остров Тасос отново преминава под управлението на Гърция, а почти цялото българско население в този регион бива изселено.

2. Старата столица Панагия

Днес село с население от под 1000 души, Панагия някога е била столица на този прелестен остров и е била негов основен културен, стопански и военен център.

В селото може да посетите редица забележителности, както и да видите запазена огромна част от историята на острова.

Църквите могат да се съревновават с броя на плажовете и са разположени навсякъде – със сигурност вярващите ще имат къде да посещават неделните литургии.

3. Музеят на зехтина

Докато сте в Панагия ви препоръчваме задължително да посетите и Музея на зехтина. Този музей съхранява и показва един от най-древните занаяти, практикувани на остров Тасос – производството на зехтин.

Ще станете свидетели на самия процес на извличане на зехтина от маслините, който включва огромни камъни, служещи за пресоването на маслините.

Любопитен факт е, че сегашният музей някога е бил малка фабрика за производство на зехтин – това повишава авторитета и автентичността му.

Ако всичко това ви заинтригува, в каталога на Travo.bg ще откриете десетки промоционални оферти за почивка на остров Тасос, на която вие и семейството ви може да се насладите на повече от достъпна цена.