Как да се включите в Web3: Ръководство стъпка по стъпка

Как да се включите в Web3: Ръководство стъпка по стъпка

Анализът на Emergen Research разкрива, че размерът на пазара на Web 3.0 е достигнал $3,2 милиарда през 2021 г. и ще се увеличи с над $80 милиарда до 2030 г. Възприемането на блокчейн технологиите и въвеждането на нови Web 3.0 dApps и Web3 портфейли е движещата сила зад приходите на пазара растеж.

В развиващия се пейзаж на Web3 ролята на дизайнерите стана жизненоважна. Тъй като концепцията набира скорост и пазарът се разширява, дизайнерите трябва да адаптират своите набори от умения, за да използват огромния потенциал на тази нова парадигма.

Преглед на Web3

Преди да научите как да се включите в Web3, помислете за предимствата и недостатъците на тази област:

Предимства

  • Децентрализация. Web3 позволява децентрализирани приложения, които не се контролират от един субект или централен орган. Това ниво на децентрализация увеличава прозрачността, неизменността и устойчивостта на цензура.
  • Доверие и сигурност. Web3 използва криптографски алгоритми и механизми за консенсус, като доказателство за работа или доказателство за залог. Той гарантира сигурността и целостта на данните.
  • Потребителски контрол и собственост. Web3 дизайнът дава на потребителите контрол върху техните данни и цифрови активи. По-специално, те могат да управляват разрешения за достъп и да участват в процесите на управление.

Недостатъци

  • Мащабируемост. Web3 е изправен пред предизвикателства за мащабируемост поради ограничената пропускателна способност на транзакциите на блокчейн мрежите. Колкото повече потребители се присъединяват към мрежата, толкова по-голямо става натоварването. Това води до по-бавно време за потвърждение и по-високи такси.
  • Сложност. Web3 включва изучаване на нови езици за програмиране, рамки и инструменти, специфични за разработката на блокчейн. Тази сложност може да бъде бариера за навлизането на разработчици и дизайнери.
  • Потребителски опит. Настоящите Web3 интерфейси и портфейли са сложни и неинтуитивни за нетехнически потребители. Ето защо подобряването на потребителското изживяване е от съществено значение за масовото приемане на Web3 приложения.

Екосистемата Web3 се развива бързо и текущите усилия за развитие адресират много от проблемите, изброени по-горе. По-специално, дизайнерите дават значителен принос за отстраняването на тези проблеми.

Разлика между Web2 и Web3 дизайнер, според мнение на krasimirsimov.com, колега.

Web2 и Web3 дизайнерите работят върху уебсайтове, базирани на различни технологични парадигми. Ето разбивка на най-критичните разлики между двете.

Web2 дизайнер

Web2 (Web 2.0) представлява традиционен уеб модел, при който дизайнерите създават уебсайтове, използвайки HTML, CSS и JavaScript. Web2 дизайнерите се фокусират върху създаването на визуално привлекателни и удобни за потребителя интерфейси. Те обикновено се фокусират върху потребителското изживяване, визуалната естетика и дизайна на взаимодействие.

Web3 дизайнер

Дизайнерите на Web3 имат по-широк кръг от отговорности. Те трябва да разбират основните технологии, като блокчейн, интелигентни договори, децентрализирани файлови системи и криптовалути. Web3 дизайнерите също трябва да вземат предвид икономиката на токените и UX в контекста на децентрализираните системи.

Основната разлика между Web2 и Web3 дизайнерите е в принципите, които следват. Дизайнерите на Web3 имат по-задълбочено разбиране на блокчейн технологията и нейните последици за дизайна. Освен това те трябва да се адаптират към уникалните предизвикателства и възможности на децентрализираните системи.

Ролята на Web3 дизайнер зависи от конкретен проект, платформа или блокчейн технология. Дизайнерите на Web3 вероятно ще се сблъскат с нови съображения за дизайн и конкретни стандарти с развитието на областта.

Ключови стъпки за включване в Web3

Ето ръководство стъпка по стъпка за това как да се включите в Web3:

Разберете Web3 и Blockchain 

Това е първата и най-важна стъпка, тъй като Web3 и блокчейн технологията са гръбнакът на децентрализираните системи. Разбирането на тези концепции осигурява солидна основа за пътуването в дизайна на Web3. Дизайнерите също трябва да се потопят по-дълбоко в криптовалутите, NFT , DAO, dApps, DeFi и т.н.

Научете за децентрализацията 

Децентрализацията е основната концепция в Web3. Следователно разбирането как работи и влияе върху принципите на проектиране е от съществено значение. Например, клиентите контролират данните си в децентрализирана мрежа, което засяга UI и UX решенията.

Запознайте се със съществуващите Web3 интерфейси 

Вече има множество децентрализирани приложения (dApps). Дизайнерите могат да разгледат своите интерфейси, да видят как взаимодействат с блокчейна и да разберат решенията за разработка. Той ще предостави представа за текущите стандарти в областта и най-добрите практики, към които трябва да се придържат.

Научете Crypto UX 

Криптовалутите са неразделна част от Web3. Следователно осъзнаването как да се проектира подходящ и интуитивен UX за такива приложения е от решаващо значение. Включва създаване на интерфейси за портфейли, интерфейси за транзакции и др.

Разберете интелигентните договори и DApps 

Значителна част от Web3 се върти около интелигентни договори и децентрализирани приложения. По този начин дизайнерите трябва да знаят как работят, за да създават интерфейси с безпроблемни взаимодействия.

Включете се в общността 

Web3 общността е жизнена и активна. Форуми, срещи и дискусии ще ви помогнат да се потопите в текущия пейзаж. Освен това ви информира за най-новите тенденции и технологии.

Практикувайте чрез правене

Дизайнерите могат да работят по свои собствени проекти или да си сътрудничат с други. Например, това може да е препроектиране на традиционно уеб приложение в dApp, създаване на нов NFT или работа с всеки друг проект, свързан с Web3. Тук практикуването е най-добрият начин да се научите.

Изграждане на портфолио

Създайте портфолио, за да покажете опита си в Web3. Представете вашите проекти, принос към проекти с отворен код и всякаква друга подходяща работа. Портфолиото е от решаващо значение, когато търсите възможности за работа в Web3 дизайна.

Бъдете в крак с новостите

Пространството Web3 се развива бързо. Постоянно се появяват нови инструменти, платформи и дизайнерски практики. Да бъдете в крак с тези промени е от решаващо значение за успеха като Web3 дизайнер.

Възприемането на Web3 отваря възможности за изследване на нови концепции, сътрудничество с глобални общности и принос към нововъзникващия цифров пейзаж. От нашия опит горните стъпки ще помогнат на дизайнерите да се включат в Web3 и да направят оценката.

Важно е да си спомните какво е необходимо, за да влезете в Web3 като дизайнер. Чрез възприемане на Web3 начин на мислене и включване на децентрализирани принципи, дизайнерите оформят бъдещето на дигиталните изживявания.